İçerikte DIY videolarının önlenemez yükselişi
Eğlenceli ve paylaşılır bir video içeriği yaratmanın ilk adımı kime hitap ettiğinizi bilmenizdir. Fakat son zamanlarda öyle bir video trendi yeşerdi ki neredeyse yediden yetmişe herkesi illüzyonik etkisiyle ekran başına hapsetmiş durumda. DIY (Do It Yourself) yani Kendin Yap videoları mevzubahis.
2012’de kurulan Buzzfeed’in, 2015 Aralık’ında piyasaya sürdüğü, adından da anlaşılacağı üzere acayip lezzetli kısa videolar yayınlayan içerik kanalı Tasty, şu an Facebook’ta 59 milyon takipçiye sahip. Bir anda o kadar popüler oldu ki isminin başında ve sonunda “taste” geçen onlarca yabancı ve bir o kadar da yerli içerik kanalı türedi. Bu ilgiden yeterli nasibi alan Buzzfeed çok geçmeden DIY özelinde ikinci kanalını da Nifty adıyla Mart’ta yayına soktu. Tasarruf yöntemleriyle birlikte derli-toplu evler için taktikler vermeyi amaçlayan Nifty’nin Facebook sayfası “Bu daha önce neden aklıma gelmedi?” dedirten videolarla dolup taşarken takipçi sayısı da bir anda 10 milyona yaklaşıverdi.
Peki nedir bu videoları bu kadar çekici kılan?
1) Kısa ve öz
İçerik oluşturmanın altın kuralı “less is more” ve bu videolar genelde kısa ve öz oluşlarıyla kalbimizi kazanıyor. Ancak hızlandırılmış anlatımlarla aslında 30 saniye içerisinde 3 dakikalık bilgiyi sıkıştırmayı beceriyorlar. Zamanın en değerli maliyet olduğu günümüzde, az zamanda çok içerik alabilmek az parayla bolca alışveriş yapmışız hissiyatını veriyor – kesinlikle kazıklanmıyoruz!
2) Yalın anlatım
Neredeyse tüm DIY videolarında, kullanılan malzemenin bolluğunun aksine anlatım oldukça yalın. Hoş bir müzik, sade bir arka plan ve öznemiz bir çift çalışkan el. ‘Bu işi yapan, kimdir, nedir, aslında kime hitap ediyor, ben o kişi olabilir miyim?’ sorularını sordurmuyor – ‘eli olan herkes yapabilir’ mesajıyla içeriğe bizi kolayca bağlıyor.
Kullanıcı deneyiminde aşırı şeffaflık dönemi aslında tüm video içeriklerine yansımış durumda. Her şeyi en ince detayına kadar bilmek isteyen kullanıcılar olarak bu videolarda tüm püf noktaları bir oturuşta alıyor, sonra da ortamlarda “Tavuğu pişirmeden önce iyice marine etmek lazım” diye caka satabiliyoruz.

Şimdilik bir video paylaşım trendi gibi görünse de daha uzun zaman DIY videoları karşımıza çıkmaya devam edecek gibi görünüyor. Gerçeklik algısıyla oynamadan eğlence dozunu yeterli miktarda veren bu videolardan içerik stratejisi anlamında alacağımız dersler var.